Beneficiile exercițiilor Kegel

exercitii Kegel

Exercițiile Kegel, denumite după medicul ginecolog Arnold Kegel care le-a dezvoltat în anii 1940, sunt un set de exerciții destinate întăririi mușchilor pelvieni. Deși au fost inițial concepute pentru femei pentru a trata problemele legate de incontinență urinară și prolapsul organelor pelvine, aceste exerciții au demonstrat ulterior o serie de beneficii în ceea ce privește sănătatea pelviană, sexuală și generală. În acest articol, vom explora beneficiile exercițiilor Kegel și cum acestea pot contribui la îmbunătățirea calității vieții.

1. Îmbunătățirea Controlului Muschilor Pelvieni

Exercițiile Kegel au fost inițial concepute pentru a ajuta la îmbunătățirea controlului muschilor pelvieni. Aceasta poate fi deosebit de utilă pentru femeile care se confruntă cu incontinență urinară, fie ea de la efort fizic, râs, strănut sau alte activități zilnice. Prin întărirea mușchilor pelvieni, femeile pot să-și recâștige controlul asupra vezicii urinare și să reducă sau să elimine scurgerile necontrolate.

2. Prevenirea și Tratarea Prolapsului Organelor Pelvine

Prolapsul organelor pelvine este o afecțiune în care organele din pelvis, cum ar fi uterul, vezica urinară sau rectul, se coboară sau pătrund în vagin. Acest lucru poate cauza disconfort și probleme serioase de sănătate. Exercițiile Kegel pot ajuta la întărirea mușchilor care susțin aceste organe, prevenind astfel sau încetinind progresia prolapsului.

3. Îmbunătățirea Vieții Sexuale

Mușchii pelvieni puternici pot avea un impact semnificativ asupra vieții sexuale. Acești mușchi joacă un rol important în funcția sexuală, inclusiv în ceea ce privește orgasmele. Exercițiile Kegel pot ajuta la creșterea sensibilității în timpul actului sexual și pot contribui la o mai bună satisfacție sexuală pentru femei și bărbați.

4. Reducerea Disconfortului în Timpul Sarcinii

Femeile care fac exerciții Kegel în timpul sarcinii pot experimenta mai puține dureri de spate și mai puțin disconfort pelvin. Întărirea mușchilor pelvieni poate ajuta la menținerea unei poziții mai bune a organelor în timpul sarcinii și la menținerea unei funcții mai bune a vezicii urinare.

5. Sprijin în Postpartum

După naștere, exercițiile Kegel pot ajuta la recuperarea rapidă a mușchilor pelvieni și la reducerea riscului de incontinență urinară sau prolaps organelor pelvine. Aceste exerciții pot fi deosebit de utile pentru femeile care au avut naștere vaginală și care au experimentat întindere musculară în timpul travaliului.

6. Îmbunătățirea Circulației Sanguine

Exercițiile Kegel pot îmbunătăți, de asemenea, circulația sanguină în zona pelviană. Acest lucru poate contribui la o recuperare mai rapidă după o intervenție chirurgicală pelvină și poate ajuta la reducerea riscului de disfuncție sexuală.

7. Prevenirea Disfuncțiilor Erectile

Nu doar femeile beneficiază de exercițiile Kegel. Bărbații pot experimenta și ei îmbunătățiri în ceea ce privește funcția sexuală. Aceste exerciții pot ajuta la menținerea sau îmbunătățirea erecțiilor prin întărirea mușchilor pelvieni care sunt implicați în controlul fluxului sanguin către penis.

Cum Să Faceți Exerciții Kegel

Exercițiile Kegel sunt relativ simple și pot fi efectuate oriunde, fără a necesita echipament special. Iată cum să le faceți:

  1. Identificați mușchii: Pentru a identifica mușchii pelvieni, încercați să opriți fluxul de urină în timpul urinării. Mușchii pe care îi folosiți pentru a face acest lucru sunt mușchii pe care trebuie să îi lucrați cu exercițiile Kegel.
  2. Contractați și relaxați: Contractați acești mușchi și mențineți contracția timp de 5-10 secunde, apoi relaxați-i pentru aceeași perioadă. Repetați acest lucru de 10-15 ori la fiecare sesiune.
  3. Program regulat: Pentru a obține beneficiile maxime, efectuați exercițiile Kegel în mod regulat, de preferință de 2-3 ori pe zi.

Este important să aveți răbdare, deoarece rezultatele pot dura câteva săptămâni sau chiar mai mult pentru a deveni evidente. Dacă aveți probleme în identificarea sau efectuarea exercițiilor Kegel, puteți discuta cu medicul sau cu un specialist în fizioterapie pentru îndrumare.

În concluzie, exercițiile Kegel pot aduce o serie de beneficii semnificative pentru sănătatea pelviană și sexuală. Ele pot fi efectuate de femei și bărbați și sunt relativ ușor de făcut. Pentru cei care se confruntă cu probleme legate de incontinență urinară, prolaps organelor pelvine sau disfuncție sexuală, aceste exerciții pot reprezenta o modalitate eficientă și non-invazivă de gestionare a acestor probleme.

You May Also Like

Despre autor: Laurențiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *