Humus – Ce este și ce beneficii are. Rețete de humus

Humusul este o delicatesă mediteraneană cremoasă, bogată în nutrienți și plină de gust, cunoscută pentru proprietățile sale sănătoase și versatilitatea în bucătărie. În acest articol, vom explora ce este humusul, beneficiile sale pentru sănătate și vom împărtăși câteva rețete simple și delicioase de humus pe care le poți prepara acasă.

Ce este humusul?

Humusul este o pastă cremoasă obținută dintr-o combinație de ingrediente, cu năutul ca ingredient principal. Această delicatesă este originară din Orientul Mijlociu, dar a devenit populară în întreaga lume datorită gustului său delicios și a beneficiilor pentru sănătate. Pe lângă năut, humusul mai conține ulei de măsline, pastă de susan (tahini), suc de lămâie, usturoi și condimente precum sare, piper și tahini.

Beneficiile humusului pentru sănătate

 1. Bogat în nutrienți: Humusul este o sursă excelentă de proteine vegetale, fibre, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale esențiale, precum fierul, magneziul și vitamina B6.
 2. Bun pentru sănătatea inimii: Grăsimile sănătoase din uleiul de măsline și semințele de susan din tahini pot contribui la menținerea sănătății inimii și a sistemului cardiovascular.
 3. Controlul greutății: Consumul regulat de humus poate ajuta la menținerea greutății sănătoase și la gestionarea senzației de foame datorită conținutului său ridicat de fibre și proteine.
 4. Sursă de energie: Carbohidrații complecși din năut oferă o sursă durabilă de energie, ceea ce face din humus o alegere excelentă pentru un gustări sănătoase și hrănitoare.

Rețete de humus

Humus clasic

 • 1 cană de năut fiert sau din conservă, scurs și clătit
 • 3 linguri de pastă de susan (tahini)
 • Sucul de la jumătate de lămâie
 • 2 căței de usturoi, mărunțiți
 • 2 linguri de ulei de măsline extra virgin
 • Sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust

Pune toate ingredientele într-un blender sau robot de bucătărie și amestecă până când obții o pastă fină și cremoasă. Adaugă apă sau ulei de măsline, dacă este necesar, pentru a ajuta la obținerea consistenței dorite. Servește cu crudăți, pâine prăjită sau chipsuri de legume.

Humus cu avocado

 • 1 cană de năut fiert sau din conservă, scurs și clătit
 • 1 avocado matur
 • Sucul de la jumătate de lămâie
 • 2 căței de usturoi, mărunțiți
 • 2 linguri de ulei de măsline extra virgin
 • Sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust

Pune toate ingredientele într-un blender sau robot de bucătărie și amestecă până când obții o pastă fină și cremoasă. Adaugă apă sau ulei de măsline, dacă este necesar. Servește cu felii de avocado proaspăt și semințe de susan prăjite.

Concluzie

Humusul este o alegere excelentă pentru cei care doresc să aducă un plus de nutrienți și savoare dietelor lor. Cu beneficiile sale pentru sănătate și versatilitatea în bucătărie, humusul poate fi integrat cu ușurință într-o varietate de mâncăruri și gustări sănătoase. Încearcă să prepari rețetele de humus prezentate mai sus și bucură-te de gustul delicios și de beneficiile pentru sănătate ale acestei delicatese mediteraneene.

You May Also Like

Despre autor: Laurențiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *