Lemongrass – Beneficii și utilizări. Rețete cu lemongrass

Lemongrass, cunoscut și sub numele de iarbă de lămâie, este o plantă aromatică folosită pe scară largă în bucătăria asiatică și în medicina tradițională. Aroma sa proaspătă și ușor citrică, împreună cu proprietățile sale benefice pentru sănătate, fac din lemongrass un ingredient popular și versatil. În acest articol, vom explora beneficiile și utilizările sale, precum și câteva rețete delicioase pentru a te inspira să îl incluzi în dieta ta.

Beneficiile Lemongrassului

 1. Proprietăți Antioxidante: Lemongrassul este bogat în antioxidanți, cum ar fi flavonoidele și compușii polifenolici, care ajută la combaterea stresului oxidativ din organism și la protejarea celulelor împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi.
 2. Efecte Antiinflamatorii: Uleiurile esențiale din lemongrass conțin substanțe cu proprietăți antiinflamatorii, care pot ajuta la reducerea inflamației și a durerii asociate cu afecțiuni cum ar fi artrita și bolile de piele.
 3. Îmbunătățirea Digestiei: Consumul de lemongrass poate promova sănătatea digestivă și poate ajuta la tratarea tulburărilor digestive, cum ar fi indigestia, balonarea și constipația, datorită conținutului său de fibre și uleiuri esențiale.
 4. Efecte Antimicrobiene: Lemongrassul conține compuși cu proprietăți antimicrobiene și antibacteriene, care pot ajuta la combaterea bacteriilor și a microbilor patogeni în organism și la prevenirea infecțiilor.
 5. Îmbunătățirea Circulației: Consumul regulat de lemongrass poate contribui la îmbunătățirea circulației sângelui și a fluxului limfatic, ajutând la menținerea sănătății inimii și a sistemului cardiovascular.

Utilizările Lemongrassului în Bucătărie și Nu Numai

 1. Adăugare în Preparate Culinare: Lemongrassul poate fi folosit pentru aromatizarea unei varietăți de preparate culinare, cum ar fi supe, curry-uri, stir-fry-uri și marinade pentru carne sau pește. Poți adăuga tulpini de lemongrass întregi în preparatele tale pentru a extrage aromele sale subtile.
 2. Pregătirea Ceaiului: Lemongrassul poate fi folosit pentru a prepara un ceai aromat și revigorant. Simpla infuzie a tulpinilor de lemongrass în apă fierbinte poate crea o băutură plină de savoare și beneficii pentru sănătate.
 3. Utilizare în Produse Cosmetice: Uleiul de lemongrass este adesea utilizat în produse cosmetice, cum ar fi săpunuri, loțiuni și uleiuri de masaj, datorită proprietăților sale de împrospătare și revigorare a pielii.
 4. Deodorizarea Încăperilor: Tulpinile de lemongrass uscate pot fi folosite pentru a deodoriza și parfuma încăperile din casă. Poți pune câteva tulpini în apă fierbinte pentru a elibera aroma lor proaspătă și citrică în aer.

Rețete Delicioase cu Lemongrass

 1. Supă Tom Yum cu Lemongrass: Această supă thailandeză picantă este aromată cu tulpini de lemongrass, ghimbir, usturoi și alte ierburi și mirodenii exotice. Servește-o cu tăiței de orez și garnisește cu frunze de coriandru proaspăt.
 2. Curry Thai cu Lemongrass: Curry-ul thailandez cu lemongrass este o explozie de arome și culori. Aromatizează-l cu tulpini de lemongrass, pastă de curry roșu, lapte de cocos și legume proaspete, cum ar fi ardei, broccoli și morcovi.
 3. Ceai de Lemongrass și Ghimbir: Prepară un ceai revigorant și revitalizant adăugând felii subțiri de lemongrass și ghimbir proaspăt în apă fierbinte. Poți îndulci ceaiul cu miere și îl poți servi cu o felie de lămâie.

Concluzie

Lemongrassul este nu doar o plantă aromată și delicioasă, ci și o sursă valoroasă de nutrienți și beneficii pentru sănătate. De la utilizările sale culinare și cosmetice la proprietățile sale terapeutice, lemongrassul este un ingredient versatil și ușor de integrat în dieta și stilul tău de viață.

You May Also Like

Despre autor: Laurențiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *