Totul despre dorada. Cum arată, unde se găsește și cum o gătești

Dorada este unul dintre cei mai apreciați pești în bucătăria internațională, apreciat pentru carnea sa gustoasă și textura sa delicată. În acest articol, vom explora tot ce trebuie să știi despre doradă, de la aspectul și locurile de unde poate fi găsită, până la modalitățile de preparare preferate de bucătari.

Despre dorada

Dorada, cunoscută și sub numele de sparanghel sau sparus aurata, este un pește de apă sărată din familia Sparidae, întâlnit în special în apele Mediteranei și ale Oceanului Atlantic. Este recunoscut pentru aspectul său argintiu și maro-auriu, precum și pentru ochii săi mari și expresivi. Dorada este un pește de talie medie, care poate cântări între 300 de grame și 2 kilograme, în funcție de vârstă și habitat.

Unde se găsește dorada

Dorada este un pește comun în apele Mediteranei, fiind întâlnită în special în zonele de coastă, în apropierea recifurilor și a stâncilor. De asemenea, este găsită și în Oceanul Atlantic, în special în largul coastei de vest a Europei și în apropierea insulelor Canare. Dorada preferă apele calde și puțin adânci, cu funduri nisipoase sau stâncoase.

Cum se gătește dorada

Dorada este un pește versatil, care poate fi preparat într-o varietate de moduri delicioase. Iată câteva dintre cele mai populare modalități de preparare a doradei:

  1. La grătar: Dorada este perfectă pentru gătitul la grătar, deoarece carnea sa delicată păstrează umiditatea și se rumenește frumos. Poți alege să o condimentezi simplu, doar cu sare și piper, sau să adaugi ierburi aromatice și lămâie pentru a-i accentua aroma.
  2. La cuptor: Prepararea doradei la cuptor este o opțiune simplă și delicioasă. Poți alege să o cocești întreagă, umplută cu ierburi aromatice și lămâie, sau să o filetezi și să o așezi într-un vas cu legume proaspete și ulei de măsline.
  3. La aburi: Gătitul doradei la aburi este o modalitate sănătoasă și ușoară de a-ți păstra gustul delicat și textura suculentă. Poți aseza fileurile de doradă pe un pat de legume și să le aburești până când sunt fragede și moi.
  4. Peste prăjit: Dorada poate fi de asemenea prăjită în ulei încins pentru a obține o crustă crocantă și o carne suculentă în interior. Servește-o cu o salată proaspătă sau cu cartofi prăjiți pentru un preparat savuros și satisfăcător.

Secretul bucătarilor

Unul dintre secretele bucătarilor pentru a obține o doradă perfect gătită este să nu o supra-gătești. Carnea de doradă este delicată și se gătește rapid, astfel încât este important să o scoți de pe foc înainte să devină uscată. De asemenea, este recomandat să o servești imediat ce este gătită, pentru a te bucura de gustul său proaspăt și suculent.

În concluzie, dorada este un pește delicios și versatil, apreciat de bucătari pentru aroma sa subtilă și textura sa delicată. Indiferent de modalitatea aleasă pentru a o prepara, dorada este întotdeauna o alegere excelentă pentru o masă savuroasă și sănătoasă.

You May Also Like

Despre autor: Laurențiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *